Η σύνδεση μεταξύ υπεργλυκαιμίας και διαβήτη

Η σύνδεση μεταξύ υπεργλυκαιμίας και διαβήτη

υπεργλυκαιμία ή υψηλής γλυκόζης στο αίμα, είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει τον διαβήτη. Η ανεπαρκής παραγωγή ινσουλίνης, η αντίσταση στις δράσεις της ινσουλίνης ή και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη του διαβήτη.

Όταν ένα άτομο τρώει υδατάνθρακες, το σώμα τους σπάει σε απλά σάκχαρα που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις συμβεί αυτό, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να απορροφούν και να χρησιμοποιούν σάκχαρα από το αίμα για παραγωγή ενέργειας.

Όταν το σώμα δεν κάνει καμία ή αρκετή ινσουλίνη ή όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ υπεργλυκαιμίας και διαβήτη. Η υπεργλυκαιμία και ο διαβήτης

Τα άτομα με prediabetes, στα οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από τα κανονικά αλλά όχι τόσο υψηλά όσο θα ήταν σε διαβήτη, κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη.

Οι γιατροί τείνουν να διαγνώσουν τα prediabetes σε επίπεδο γλυκόζης νηστείας 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκριτή (Mg/dL) και διαβήτη στα 126 mg/dl.

Τα άτομα με prediabetes θα βαθμολογούσαν 140-200 σε δοκιμή ανοχής γλυκόζης από του στόματος. Εκείνοι με διαβήτη θα βαθμολογούσαν 200 και υψηλότερα.

Ο διαβήτης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω δύο πιθανών μηχανισμών: ανεπαρκής παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας ή αντίσταση στη δράση ινσουλίνης σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη του παγκρέατος. Στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα. Δεν βγάζει αρκετή ινσουλίνη.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματική ινσουλίνη για να διατηρήσουν τα σάκχαρα του αίματός τους υπό έλεγχο. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστούν ινσουλίνη, αν και μπορεί επίσης να πάρουν φάρμακα από του στόματος μη ινσουλίνης.

Όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο, θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους για να σιγουρευτούν ότι παραμένουν μέσα σε ένα ασφαλές εύρος.

προκαλεί

Αρκετές συμπεριφορές μπορούν να επιδεινώσουν την υπεργλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη, όπως:

  • Λιγότερο από το συνηθισμένο
  • Λαμβάνοντας μια ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων διαβήτη
  • που αντιμετωπίζουν άγχος από άλλες ασθένειες ή συμβάντα ζωής
  • Ως στεροειδή

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον φάρμακα για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σταθερά σε περιόδους ασθένειας ή στρες.

φαινόμενο της αυγής, ή μια αύξηση των ορμονών που συμβαίνει περίπου στις 4 έως τις 5 π.μ., μπορεί επίσης να ωθήσει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή είναι μια αιτία υψηλών σακχάρων στο αίμα το πρωί.

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά.

Οι άνθρωποι που είχαν διαβήτη τύπου 2 για αρκετά χρόνια ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μη διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.

Η παρατεταμένη υπεργλυκαιμία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως η νεφρική νόσο, οι οφθαλμικές ασθένειες και η νευροπάθεια.

Τα τυπικά σημάδια και τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

  • Συχνή ούρηση
  • θολή όραση
  • Απώλεια βάρους
  • περικοπές ή πληγές που δεν θεραπεύονται
  • υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα ούρα
  • απώλεια βάρους

Επιπλοκές

Μια επιπλοκή του ανεξέλεγκτου διαβήτη είναι η διαβητική κετοξέωση (DKA). Στο DKA, οι κετόνες, οι οποίες είναι απόβλητα της κατανομής των λιπών του σώματος, συσσωρεύονται στο αίμα.

Η κετοξέωση αναπτύσσεται ως απάντηση σε μια αδυναμία χρήσης της υπάρχουσας γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Χωρίς ινσουλίνη ή εάν το σώμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ινσουλίνη, το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως ενέργεια.

Αυτό προκαλεί την κατανομή των λιπών για ενέργεια, δημιουργώντας κετόνες ως προϊόν αποβλήτων. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και η έλλειψη ινσουλίνης στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν DKA.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο είναι εκείνοι με διαβήτη τύπου 1. Η κετοξέωση είναι σπάνια για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί να συμβεί.

Η DKA είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και απαιτεί άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • φρουτώδες-μυρωδιά αναπνοή
  • ναυτία και έμετο
  • Διακύμανση της αναπνοής
  • Αποσβεστική
  • Αδυναμία
  • Σύγχυση
  • Ο πόνος στο στομάχι

Μια άλλη επιπλοκή του ανεξέλεγκτου διαβήτη είναι το υπεργλυκαιμικό υπεροσμωτικό σύνδρομο. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται πολύ υψηλά.

Χωρίς θεραπεία, το διαβητικό υπεργλυκαιμικό υπεροσμολικό σύνδρομο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και ενδεχομένως κώμα.

Αυτό το σύνδρομο είναι αρκετά σπάνιο και συνήθως συμβαίνει σε ηλικιωμένους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και δυσκολεύονται να ενυδατώνονται τακτικά.

Τυπικά, μια συνυπάρχουσα ασθένεια, όπως η μόλυνση ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλεί υπεργλυκαιμικό υπεροσμολικό σύνδρομο στον διαβήτη.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές

Η ανάπτυξη υπεργλυκαιμίας ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου διαβήτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Βλάβη αιμοφόρων αγγείων που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Βλάβη νεφρών
  • ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, ενδεχομένως οδηγώντας σε απώλεια όρασης ή τύφλωση
  • καταρράκτη ή θόρυβο του φακού στο μάτι
  • Προβλήματα ποδιών που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά Μολύνσεις
  • Προβλήματα οστών και αρθρώσεων
  • Προβλήματα δέρματος, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και μη εξαντλητικών τραυμάτων
  • λοιμώξεις δοντιών και ούλων

A Το άτομο μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρο του αίματός του στο σπίτι με τη βοήθεια ενός δακτύλου ή ενός συνεχούς συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός γιατρού, μπορούν να αντλήσουν αίμα για ακριβή προσδιορισμό ενός σακχάρου στο αίμα. Μια δοκιμή A1C είναι μια εξέταση αίματος που υποδεικνύει τον μέσο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3 μήνες.

Η δοκιμή A1C λειτουργεί μετρώντας το ποσοστό της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος που έχει δεσμευτεί στην αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι η πρωτεΐνη μεταφοράς οξυγόνου σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια βαθμολογία υψηλότερη από 6,5 σε αυτή τη δοκιμή υποδηλώνει την παρουσία διαβήτη.

Η αμερικανική ένωση διαβήτη υποδηλώνει τους ακόλουθους στόχους σακχάρου στο αίμα για τους περισσότερους ενήλικες με διαβήτη που δεν είναι έγκυοι: dl.

  • Περίπου 1-2 ώρες μετά την έναρξη του γεύματος: Το σάκχαρο του αίματος πρέπει να είναι κάτω των 160-180 mg/dl.
  • Οι σειρές μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τις υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως μια καρδιά, πνεύμονα ή νεφρική νόσο. Οι σειρές ποικίλλουν επίσης για άτομα που είναι έγκυοι ή αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τον διαβήτη.

    Όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να χρησιμοποιούν ένα μετρητή γλυκόζης για να παρακολουθούν το σάκχαρο στο σπίτι και να βεβαιωθούν ότι παραμένουν εντός του εύρους στόχου τους. Η παρακολούθηση στο σπίτι επιτρέπει στους ανθρώπους να παρατηρούν γρήγορα τυχόν δυνητικά επιβλαβείς αλλαγές και να αναφέρουν αμέσως προβλήματα σε έναν γιατρό.

    over-the-counter ουροποιητικές δοκιμαστικές κιτ δοκιμών επιπέδου είναι επίσης διαθέσιμα για τον προσδιορισμό της παρουσίας DKA.

    Εάν ένα άτομο βιώνει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, η λήψη θετικής δοκιμής σημαίνει ότι το σώμα του μπορεί να είναι στα αρχικά στάδια του DKA και θα πρέπει να εξετάσουν την αναζήτηση θεραπείας αμέσως.

    Θεραπείες

    Ένας γιατρός μπορεί να προσαρμόσει το σχήμα του φαρμάκου ανάλογα για ένα άτομο με διαβήτη που αντιμετωπίζει επίσης συμπτώματα υπεργλυκαιμίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιστρέψει το σάκχαρο του ατόμου σε ασφαλές επίπεδο.

    Η επίσκεψη στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητη εάν εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα ή δεν επιλύονται, συμπεριλαμβανομένων:

    • συμπτώματα που υποδηλώνουν DKA
    • Απαντώντας στη διαχείριση σπιτιού
    • μια συνυπάρχουσα ασθένεια, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο

    Πρόληψη

    Τα επίπεδα ζάχαρης, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα βήματα για να αποφύγουν την υπεργλυκαιμία: Οι ασκήσεις σταθερής κατάστασης, καρδιο-τύπου τείνουν να μειώνουν τα συνολικά επίπεδα γλυκόζης καλύτερα από την κατάρτιση διαστήματος υψηλής έντασης. Κάντε μια μεγάλη βόλτα ή ποδήλατο για να βοηθήσετε το σώμα να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα γλυκόζη.

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει πάντα να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού στενά. Μπορούν να προσαρμόσουν μια συνταγή που να ταιριάζει στις συνεχιζόμενες ανάγκες του ατόμου με διαβήτη.
  • Τρώγοντας: Οι γιατροί ή οι διαιτολόγοι μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με διαβήτη να αναπτύξει ένα υγιεινό σχέδιο διατροφής.
  • Διαχείριση στρες: Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του άγχους και της ασθένειας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η αιχμή του σακχάρου που σχετίζονται με το άγχος.
  • Περίληψη

    Η υπεργλυκαιμία είναι ένα βασικό σημάδι του διαβήτη, το οποίο αποτελεί σοβαρή κατάσταση.

    Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματός τους, να παραμείνουν μέσα στα επίπεδα στόχου τους, να ακολουθήσουν ένα ειδικό σχέδιο διατροφής, να ασκούν και να παίρνουν πάντα το φάρμακό τους.

    Θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν μη φυσιολογικά συμπτώματα στο γιατρό τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να αποτρέψουν την υπεργλυκαιμία και να λάβουν πρόωρη θεραπεία με σκοπό την πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

    q:

    Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη διατήρηση του σακχάρου σε ένα κανονικό εύρος;

    a:

    Πολλοί τύποι διατροφής μπορούν να ωφελήσουν άτομα με διαβήτη. Η κατανάλωση υδατανθράκων, για παράδειγμα, επηρεάζει άμεσα τα σάκχαρα στο αίμα, οπότε οι γιατροί συνιστούν μια ελεγχόμενη με υδατάνθρακες δίαιτα.

    Οι κετογόνες δίαιτες έχουν γίνει δημοφιλείς, καθώς οδηγούν στην ταχεία απώλεια βάρους. Ωστόσο, μπορεί να έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οπότε τα άτομα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε ακραία διατροφή.

    Η μετριοπάθεια είναι η καλύτερη συμβουλή, με περίπου 45 τοις εκατό των θερμίδων ενός ατόμου που προέρχονται από χαμηλές γλυκαιμικές υδατάνθρακες όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πέτρινο έδαφος, ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης ή κριθάρι και μη -Παραρχία λαχανικά και φρούτα.

    Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

    • Τα ιατρικά νέα του αίματος/αιματολογίας
    • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

    Quick Navigation
    ×
    ×

    Cart