A hiperglikémia és a cukorbetegség

A hiperglikémia és a cukorbetegség

hiperglikémia, vagy a magas vércukorszint közötti kapcsolat olyan tünet, amely jellemzi a cukorbetegséget. A nem elegendő inzulintermelés, az inzulin hatásainak vagy mindkettőnek a cukorbetegség kialakulását okozhatja.

Amikor egy ember szénhidrátokat eszik, a test egyszerű cukrokra bontja őket, amelyek belépnek a véráramba. Amint ez megtörténik, a hasnyálmirigy felszabadítja az inzulint. A

inzulin egy hormon, amely lehetővé teszi a test sejtjeinek felszívódását és cukrok felhasználását a vérből az energia előállításához.

Ha a test nem készít elegendő inzulint, vagy ha a sejtek nem képesek helyesen használni az inzulint, akkor a vércukorszint növekszik.

Ebben a cikkben a hiperglikémia és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgáljuk.

hiperglikémia és cukorbetegség

A prediabetákban szenvedő emberek, amelyekben a vércukorszint magasabb, mint a normálnál, de nem olyan magas, mint a cukorbetegségben, a cukorbetegség kialakulásának veszélye van.

Az orvosok hajlamosak diagnosztizálni a prediabetákat 100 milligramm/dekiliter (mg/dL) és cukorbetegségnél 126 mg/dL -nél.

A prediabetákkal rendelkező emberek 140–200 -at szereznek egy orális glükóztolerancia -tesztnél. A cukorbetegek 200 vagy annál magasabb pontszámot szereznek. A

cukorbetegség két lehetséges mechanizmuson keresztül magas vércukorszintet okoz: nem elegendő inzulintermelés a hasnyálmirigyben, vagy a test más részein az inzulin hatására való rezisztencia.

1. típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A 2. típusú cukorbetegség esetén a test sejtjei ellenállnak az inzulin hatásának, és a hasnyálmirigy nem reagál megfelelően. Nem tesz ki elegendő inzulint.

Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek kiegészítő inzulint kell szedniük, hogy a vércukorszintjét ellenőrzés alatt tartsák. Néhány embernek, akiknek 2. típusú cukorbetegségben szenvednek, szükség lehet inzulinra, bár nem inzulin orális gyógyszereket is szedhetnek.

Minden cukorbetegségben szenvedő embernek, típusától függetlenül, figyelemmel kell kísérnie a vércukorszintjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos tartományban maradnak -e.

okok

Számos viselkedés súlyosbíthatja a hiperglikémiát a cukorbetegségben szenvedő embereknél, mint például:

 • Túl sok szénhidrátot eszik
 • A szokásosnál kevesebb
 • Nem elegendő mennyiségű inzulin vagy más cukorbetegség gyógyszere
 • Más betegségek vagy életesemények stresszét tapasztalja meg
 • Más gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő, például ilyen kezelés, például mivel a szteroidok

cukorbetegségben szenvedő embereknek extra gyógyszereket kell szedniük, hogy a vércukorszint stabilitása stabil maradjon a betegség vagy a stressz idején. A

hajnali jelenség, vagy egy nagyjából 4 és 5 óra között előforduló hormonok növekedése szintén felgyorsíthatja a vércukorszintet. Ez a magas vércukorszint oka reggel.

A hiperglikémia veszélyes lehet, mivel ez gyakran nem okoz tüneteket, amíg a glükózszint nagyon magas.

Azoknak az embereknek, akiknek több éve 2 -es típusú cukorbetegségben szenvedtek, nem lehetnek tünetei, annak ellenére, hogy magas a vércukorszint. Sokan nem diagnosztizálták a 2. típusú cukorbetegséget.

A hosszan tartó hiperglikémia növeli a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények, például vesebetegség, szembetegség és neuropathia kockázatát.

A hiperglikémia tipikus jelei és tünetei a következők:

 • Gyakori vizelés
 • Megnövekedett szomjúság
 • Megnövekedett éhség
 • homályos látás
 • fogyás
 • vágások vagy sebek, amelyek nem gyógyulnak meg
 • Magas cukorszint a vizeletben
 • fogyás

Szövődmények

Az ellenőrizetlen cukorbetegség egyik szövődménye a cukorbetegség ketoacidózis (DKA). A DKA -ban a ketonok, amelyek a test zsírok lebontásának hulladékát, felhalmozódnak a vérben.

ketoacidosis alakul ki a létező glükóz felhasználásának képtelenségére a véráramban. Inzulin nélkül, vagy ha a test nagyon rezisztens az inzulinra, a test nem képes cukrot használni energiaként.

Ez okozza a zsírok energiájának lebontását, ketonokat képezve hulladéktermékként. Mindkét inzulinnal szembeni rezisztencia, mind az inzulin hiánya a testben DKA -t okozhat.

Azonban a leginkább veszélyeztetett emberek az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők. A ketoacidózis ritka a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél, de előfordulhat. A

dka életveszélyes állapot, és azonnali kezelést igényel. A tünetek között szerepel:

 • gyümölcsös illatú lélegzet
 • émelygés és hányás
 • Légzés rövidítése
 • Szájszárazság
 • Gyengeség
 • Zavart
 • A gyomorfájdalom

Az ellenőrizetlen cukorbetegség másik szövődménye a hiperglikémiás hyperosmolar szindróma. Ez akkor fordul elő, amikor a vércukorszint nagyon magas lesz.

Kezelés nélkül a diabéteszes hiperglikémiás hyperosmolar szindróma életveszélyes lehet, és súlyos dehidrációhoz és esetleg kómához vezethet.

Ez a szindróma meglehetősen ritka, és általában a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő idősebb felnőtteknél fordul elő. Valószínűleg akkor fordul elő, amikor az emberek betegek, és nehezen tudnak rendszeresen hidratálni magukat.

Általában egy együttes előforduló betegség, mint például a fertőzés vagy a stroke, hiperglikémiás hiperoszmoláris szindrómát okoz a cukorbetegségben.

Hosszú távú szövődmények

A hiperglikémia kialakulása ellenőrizetlen cukorbetegség eredményeként súlyos hosszú távú szövődményeket okozhat. Ezek magukban foglalhatják:

 • Az erek károsodása, amely növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát
 • Idegkárosodás
 • Vesekárosodás vagy kudarc
 • A retina véredényeinek károsodása, potenciálisan látásvesztéshez vagy vaksághoz vezetve
 • szürkehályog, vagy a lencse elhomályosítása a szemben
 • Lábproblémák, amelyek súlyoshoz vezethetnek fertőzések
 • Csont- és ízületi problémák
 • Bőrproblémák, beleértve a fertőzéseket és a nem gyógyító sebeket
 • Fog- és ínyfertőzések

a A személy ujj vagy folyamatos glükózfigyelő rendszer segítségével otthon figyelheti a vércukorszintjét otthon.

Az orvos látogatása során vért húzhatnak a vércukorszint pontos meghatározása érdekében. Az A1C teszt egy vérvizsgálat, amely az előző 3 hónapban az átlagos vércukorszint -ellenőrzést jelzi.

Az A1C teszt úgy működik, hogy megméri a véráramban lévő glükóz százalékát, amely a hemoglobinhoz kötött, amely a vörösvértestek oxigénhordozó fehérje. A teszt 6,5 -nél magasabb pontszáma a cukorbetegség jelenlétére utal.

Az American Diabetes Association a következő vércukorszint -célokat javasolja a nem terhes cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél:

 • Étkezés előtt: A vércukorszintnek 80–130 mg/legyen. DL.
 • Körülbelül 1–2 órával az étkezés kezdete után: A vércukorszintnek 160–180 mg/dl alatt kell lennie.

A tartományok az életkortól és az alapvető egészségügyi állapotoktól függően változhatnak, mint például a szív, a tüdő vagy a vesebetegség. A tartományok a terhes vagy a cukorbetegség miatti szövődményeket tapasztalják.

Minden cukorbetegségben szenvedő embernek glükózmérőt kell használnia a vércukorszint otthoni megfigyelésére, és győződjön meg arról, hogy a céltartományban maradnak. Az otthoni megfigyelés lehetővé teszi az emberek számára, hogy gyorsan észrevegyék a potenciálisan káros változásokat, és azonnal jelentsék be a problémákat az orvosnak.

Vény nélküli húgyúti ketonszintű tesztkészletek szintén rendelkezésre állnak a DKA jelenlétének meghatározására.

Ha valaki a fenti tüneteket tapasztalja, akkor a pozitív teszt megszerzése azt jelenti, hogy testük a DKA korai szakaszában lehet, és azonnal meg kell fontolnia a kezelés keresését.

Kezelések

Az orvos ennek megfelelően beállíthatja a gyógyszeres kezelést olyan cukorbetegségben szenvedő személyek számára, akik szintén hiperglikémia tüneteit tapasztalják. Ezzel visszaadhatja az ember vércukorszintjét biztonságos szintre.

Szükség lehet a mentőszobába, ha bizonyos tünetek előfordulnak, vagy nem oldják meg, beleértve:

 • A DKA -t sugalló tünetek VÁLASZOK A HÁZAMEZÁSOKHOZ
 • Egy olyan együttes betegség, mint például a stroke

Megelőzés

valamint egy orvossal való beszélgetés a vér kezeléséről A cukorszint, az emberek a következő lépéseket tehetik a hiperglikémia elkerülése érdekében:

 • Maradj aktív: A rendszeres testmozgás hatékony módszer a vércukorszint szabályozására. Az egyensúlyi állapotú, kardio típusú gyakorlatok inkább az általános glükózszintet alacsonyabbak, mint a nagy intenzitású intervallum edzés. Tegyen egy hosszú sétát vagy kerékpárt, hogy segítse a testet a meglévő glükóz használatában.
 • Gyógyszeres kezelés: A cukorbetegségben szenvedő embereknek mindig gyógyszert kell szedniük, és szorosan követniük kell az orvos utasításait. Beállíthatják a receptet a cukorbetegségben szenvedő személy folyamatos igényeinek megfelelően.
 • Étkezés: Az orvosok vagy dietetikusok segíthetnek a cukorbetegségben szenvedő embernek egészséges étkezési terv kidolgozásában.
 • A stressz kezelése: A stressz és a betegség kezelésére irányuló lépések hatékony módja lehet a stressz okozta vércukorszint csökkentésének.

Összegzés

A hiperglikémia a cukorbetegség kulcsfontosságú jele, amely súlyos állapot.

A cukorbetegségben szenvedő embereknek nyomon kell követniük a vércukorszintjét, a célszintjükön belül kell maradniuk, elkötelezett étkezési tervet kell követniük, testmozgást és mindig gyógyszereiket.

Bármilyen rendellenes tünetet kell jelenteniük orvosuknak. Ez segíthet a cukorbetegségben szenvedő embereknek a hiperglikémia megakadályozásában, és korai kezelést kaphat a hosszú távú szövődmények megelőzése érdekében.

Q:

Mi a legjobb étrend a vércukorszint normál tartományon belüli tartásához?

A:

Sokféle étrend hasznos lehet a cukorbetegségben szenvedő emberek számára. Például a szénhidrátok fogyasztása közvetlenül befolyásolja a vércukorszintet, így az orvosok szénhidrátvezérelt étrendet javasolnak.

A ketogén étrend népszerűvé vált, mivel ezek gyors fogyáshoz vezetnek. Lehet, hogy lehetnek némi negatív egészségügyi hatásaik, így az egyéneknek bármilyen szélsőséges étrend megkezdése előtt kell beszélniük orvosukkal.

A moderálás a legjobb tanács: az ember kalóriájának kb. 45 % -a alacsony glikémiás szénhidrátokból származik, például hüvelyesek, teljes kiőrlés -Keresztélő zöldségek és gyümölcsök.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

 • Vér/hematológia

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Quick Navigation
×
×

Cart